Jeśli wykonujemy pracę biurową to przynajmniej 6-8 godzin dziennie spędzamy za biurkiem. To sporo czasu, dlatego też nie powinniśmy pozbawiać naszego organizmu posiłku. Zgodnie z prawem pracy Dz. U. 2003 nr 169 poz. 1650 pracownikowi pracującemu w pełnym wymiarze godzin przysługuje prawo do przerwy 15-minutowej, a pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom co najmniej tak zwane pomieszczenie socjalne , gdzie mogą na przykład podgrzać wodę.
Z wygospodarowaniem takiego miejsca nie ma problemu w nowych budynkach biurowych czy w zakładach pracy, w których już na etapie projektowania wyznacza się do tego odrębne pomieszczenie. Gorzej jest w mniejszych biurach, w których tak naprawdę nie ma miejsca, by stworzyć odrębny kącik przeznaczony tylko na ten cel. W rzeczywistości w wielu biurach można spotkać tzw. szafki gospodarcze, na których stoi czajnik bezprzewodowy, a posiłki spożywane są zazwyczaj za biurkiem. Niemniej jeśli taki aneks zostanie w pracy wyznaczony warto pamiętać przede wszystkim o wyposażeniu go w zlewozmywak i suszarkę na naczynia. Coraz częściej brana pod uwagę jest zmywarka, lodówka i mikrofalówka. Z reguły w takich miejscach stosuje się materiały łatwe w czyszczeniu. Często wybierane są blaty, na których nie widać sporej ilości okruchów i fronty, na których nie roi się od odciski palców. Jeśli wygospodarowane jest miejsce do siedzenia to z pewnością będzie to stół na nogach metalowych i krzesła z siedziskiem plastikowym lub sklejkowym.
Oczywiście tak jak i w pomieszczeniach typowo biurowych, tak i tu można pokusić się o ciekawe zestawienia kolorystyczne i materiałowe.
Tak więc przy ciekawej i estetycznej aranżacji takie miejsce może stać się miłą odskocznią od pracy, chwilowym odpoczynkiem. Przysługujące nam 15 minut na posiłek możemy spędzić przyjemnie i wygodnie. Więcej zdjęć z realizacji aneksów kuchennych na stronie projektmebel
Agnieszka Gajos
Komentarze